Pragul la abuzul în serviciu, eliminat. Ce au decis deputații în legătură cu folosirea interceptărilor SRI

de: Ana Anițoiu
05 04. 2023

Propunerea referitoare la pragul la abuzul în serviciu a fost eliminată. Camera Deputaților a adoptat miercuri, proiectele de lege ce vor modifica din nou Codurile Penale fără acest amendament. Deputații au luat o decizie și în privința folosirii interceptărilor SRI.

Propunerea cu privire la pragul la abuzul în serviciu, anulată

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a anunțat marți, în timpul unei ședințe, că se renunță la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus într-un proiect votat săptămâna trecută la Senat.

„Am fost sunată de toți reprezentanții Guvernului, care au cerut să rămânem la forma inițială trimisă de Ministerul Justiției”, a spus Laura Vicol.

Proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care se elimină pragul pentru abuzul în serviciu a fost votat de plenul Camerei Deputaților, miercuri, cu 191 voturi pentru, 66 împotrivă şi 12 abţineri.

Ministrul Justiției, reacție nervoasă

În urma votului ce a eliminat pragul pentru abuzul în serviciu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o ieșire nervoasă de la tribuna plenului. Oficialul a acuzat opoziția că nu face altceva decât să critice:

„Peste ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declaraţiile, trotinetele, cablurile şi boxele dvs, ci sunt legile adoptate de această coaliţie. Această coaliţie a votat anul trecut desfiinţarea SIIJ, aţi fost incapabili să o faceţi, legile justiţiei, 12 luni v-aţi uitat la ele, ca pisica în calendar, incapabili să le treceţi, legea privind avertizorii de integritate, legea privind consolidarea ANABI, ca să recuperăm produsele infracţiunii despre care dvs vorbiţi şi nu faceţi nimic şi în fine Codurile penale.

Deci noi suntem de vină că adoptăm, într-un an de zile, şapte legi pentru consolidarea agendei justiţiei şi voi, care nu faceţi nimic, trebuie să ne daţi lecţii. Păi cred că şi lipsa bun simţ politic şi de altă natură are o limită, fiindcă tot vorbim de drept şi de justiţie, unde e vorba de limită.

Aveţi o limită şi în critică şi în jigniri şi în aberaţii. Nu faceţi decât să vorbiţi şi să vă înfăşuraţi în cabluri în care o să rămâneţi în istorie fără să lăsaţi nimic în urmă. De bine de rău, această coaliţie a făcut ce voi nu aţi făcut un an de zile. Asta este explicarea votului meu”, a spus Cătălin Predoiu.

Decizia deputaților în legătură cu interceptările SRI

De asemenea, Camera Deputaților a decis, miercuri, să poată fi folosite ca probe interceptările făcute de SRI. Conform celor adoptate, înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii ce presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, în anumite condiții.

Mai exact, atunci când din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii referitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări.

Infracţiunile vizate sunt cele contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori sau falsificarea de instrumente de plată electronică.

Lista infracțiunilor vizate este completată de: şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, corupţie, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică sau altele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de șapte ani sau mai mult.

În plus, trebuie să fie respectate prevederile legale ce reglementează obţinerea acestor înregistrări. Legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activităţile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum şi a înregistrărilor rezultate se verifică în procedura de cameră preliminară de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, mai prevede proiectul adoptat.